Международния ден на йогатаПрочетете ощеНа 21 юни светът чества Международния ден

...
Международния ден на йогатаПрочетете ощеНа 21 юни светът чества Международния ден
Коментари Харесай

На този ден: Международен ден на йогата

Международния ден на йогата
Прочетете още
На 21 юни светът чества Международния ден на йогата. Той е утвърден през 2014 година с резолюция на Организация на обединените нации по самодейност на индийския премиер Нарендра Моди. Инициативата събира десетки хиляди практикуващи йога на планетата.

Около 50 000 души се събраха в подножието на Хималаите, с цел да празнуват Международния ден на йогата дружно с индийския министър-председател Нарендра Моди, заяви Асошиейтед прес.

Моди, който е пламенен хиндуист и обожател на йогата, означи четвъртия интернационален ден, отдаден на античната процедура, в град Дехрадун. Малко след изгрев слънце той разпъна постелката си и стартира да прави извършения дружно с към 50 000 души.

" Йогата обогатява живота на милиони хора по света ", сподели в речта си Нарендра Моди. Той прикани индийците да се гордеят с традициите си.

" Богатството на индийското неповторимо завещание, като йогата, ще бъде уважавано всеобщо по света единствено когато ние самите демонстрираме почитание към културата и традициите си ", добави той.

Десетки хиляди хора в Индия се включиха в всеобщата йога процедура - от чиновниците на летището в Делхи до възпитаници от безчет учебни заведения.

Сгушен в зелените хълмове край брега на река Ганг в северната част на Индия, град Ришикеш, разпространяван преди 50 години от " Бийтълс ", си остава наложителна дестинация за поклонниците на йога упражненията на Запад, съобщи Франс прес.

" Слънцето, Луната, реките са за всички - по същия метод йога упражненията са за всички ", съобщи въодушевено гуруто Свами Шивананда Сарасвати.

" Представете си! Министър-председателят отиде в Организация на обединените нации и се изрече за благотворния резултат от йога упражненията. Днес те са на всички места ", установи Сарасвати.

В Ришикеш, ситуиран на 250 км северно от столицата Делхи, легиони туристи от чужбина идват за ашрамите и учебните заведения по йога, които там никнат като гъби. Увлечение, което не бе непознато на четиримата музиканти от " Бийтълс ", прекарали два месеца в Индия през 1968 година.

Настъпва астрономическото лято

Астрономическото лято през 2022 година настава на 21 юни от 12:13 часа българско време. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. Лятото в южното полукълбо стартира на 21 декември.

Началото на астрономическото лято е обвързано с момента на лятното слънцестоене – това е денят в годината, когато слънцето в северното полукълбо свети най-дълго. На 21 юни продължителността на светлата част на деня е цели 15 часа 19 минути и 30 секунди.

Лятото ще продължи 93 дни и половина.

Астрономическото лято през 2022 година свършва на 23 септември от 4:03 часа българско време.
22 септември е денят на есенното равноденствие. Тогава тъмната и светлата част на нощта са почти идентични, само че денят е малко по-дълъг – 12 часа 9 минути и 55 секунди. Причините за това са две. Първата е, че за изгрев се счита първия „ милиметър “ от слънцето, който се демонстрира над хоризонта, а не средата на слънчевия диск. Втората причина е, че ние виждаме слънцето да изгрява преди то да изгрее заради специфики в пречупването на светлината от въздуха.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР